Gerechten met puur VLIER
Vlierbloesem/kriek Straf Sap of Gesuikerde balsamico
350ml appelazijn • 350ml kriekensap • 350ml vlierbloesemsiroop • 100g extra kandij- suiker of 80g honing
Gazpacho erwten (Uit “Graanmarkt 13” - S. Nobels)
2kg erwten in de dop • zout • 2 komkommers • 4 groene tomaten • 1 groene chilipeper • 1 ui • 1 bos munt • 2el suiker • 1tl zout • sap van 1 limoen • 2el vlierbloesemazijn • peper uit de molen • topjes van de erwtenplant
Gazpacho waterkers (Uit “Graanmarkt 13” - S. Nobels)
2 bossen waterkers • 4 zure appels • 4 kleine of 1 grote paksoi • het sap en de zeste van 2 limoenen • 1el vlierbloesemazijn • 1el sojasaus • mespunt chilivlokken • peper uit de molen • zout
Gastrique (Uit “Graanmarkt 13” - S. Nobels)
4 sjalotten • 2dl witte wijn/gepasteuriseerde vlierbloesemazijn • 500ml appelazijn • 2 takken tijm • 8 dragonstengels
Vlierbloesem/kriek Straf Sap of Gesuikerde balsamico
350ml appelazijn • 350ml kriekensap • 350ml vlierbloesemsiroop • 100g extra kandij- suiker of 80g honing
Gepekelde Groenten (Uit “De Superette. Het kookboek”)
Kappertjes - groene zaaddoosjes • radijzen • kool • Indische tuinkers • wortel • uien • paprika • bieten • 3 delen water • 2 delen appelazijn • 1 deel suiker • optioneel: een paar teentjes look
Tonijnsla met ei (Uit “Appelazijn, het natuurlijke wondermiddel”)
1 blik tonijn • 1 groene en 1 gele paprika • 2 tomaten • 1 ui • 2 hardgekookte eitjes • 2 zure augurken • 1el mayonaise • 2el appelazijn • peper en zout uit de molen
Gegrilde komkommer (Uit “De Superette. Het kookboek”)
1grote komkommer • 100g hangop (uitgelekte yoghurt opgehangen in een kaasdoek) • mierikswortel • ciderazijn • 100g roggebroodkruim • 10g boter • 100ml gefermenteerd komkommersap of appelazijn met gemarineerde komkommer • 8 komkommerscheuten of babyleaf rucola of mosterdblad • 10 bernagiebloemen
Zoetzure saus bij de Chinees
3 cm gember • 1 teen knoflook • 1el zonnebloemolie • 2el ketchup • 2el appelazijn • 2el sojasaus • 1el maïzena • 1el lichtbruine basterdsuiker • 227g ananasstukjes op siroop
Rabarber chutney - “Grootmoeders keuken”
500g in stukken gesneden rabarber • 2 grote fijngehakte uien • 1dl appelazijn • 3el bruine suiker • 2el kerrie • peper & zout
Zoete chilisaus (Uit “De Superette. Het kookboek”)
500g superpikante rode pepertjes (ontdaan van het groen) • 4 knoflooktenen • 1 liter knoflookazijn • 500g suiker
Gemarineerde kip (Tromp & Rueb)
450g kipfilet (in blokjes) • 2 tenen knoflook (geperst) • 1 ui (gesnipperd) • 3el appelazijn • 2el ketjap • 1tl chilipoeder • 1tl paprikapoeder • 1tl komijnpoeder • 1tl gemberpoeder • 1tl sambal • 2el zonnebloemolie
Mierikswortelsaus (Uit “Mosterd” - André Delcart)
50g geraspte mierikswortel • 1tl mosterd • 50g suiker • 5dl room • 250 g broodkruim • 2el azijn
Zoetzure saus bij de Chinees
Middeleeuwse mosterd
Mayonaise
Ketchup (= eenvoudige chutney)
Looksaus
3el mayonaise • 3el yoghurt • 1el azijn • 4 teentjes look • lookpoeder • peper & zout